Sådan koldbrygger du iste

Skrevet av Kjetil Frøitland Eide

Hvorfor koldbryg?

Koldbrygningsprocessen lader langsomt tebladene trække ind, hvor tid i stedet for temperatur bruges til blidt at frigive smagsstoffer og katekiner. Dette resulterer i en mild fylde med komplekse smagsnuancer og reduceret bitterhed. Koldbrygningste er ikke kun nem at tilberede, den kan også betragtes som en mere idiotsikker metode til at brygge en forfriskende og lækker kop autentisk te, da behovet for at opnå præcise vandtemperaturer elimineres.

Du skal bare bruge:

  1. En stor kande
  2. Kedel
  3. Te ( se vores anbefalede udvalg )

Procedure:

  1. Fyld den store kande med te. Justér mængden af te efter kandens størrelse. Det er en smagssag, men prøv at bruge 3-4 spiseskefulde pr. liter.
    (Du kan også bruge teposer og klippe snoren af)
  2. Kog en lille mængde vand til over 75°C
  3. Hæld det varme vand over teen, så det lige dækker bladene. Vi udsætter tebladene for en lille mængde varmt vand, inden vi tilsætter koldt vand for at sikre fødevaresikkerheden.
  4. Fyld resten af kanden med koldt vand eller vand ved stuetemperatur, og stil den i køleskabet.
    Generelt behøver de fleste koldbryggede teer kun 2-4 timers trækketid. Nogle japanske teer kræver kortere tid, mens rullede oolong-teer muligvis kræver mere tid. Eksperimentér med mængden af te og trækketiden for at finde den ønskede bryggestyrke.
  5. Tag kanden ud af køleskabet, og adskil bryggen fra bladene ved at dekantere den helt over i en ny beholder gennem en si. Server uden isterninger. Opbevares i køleskabet i op til 24 timer.

Om forfatteren:

Kjetil Frøitland Eide profil bilde Kjetil Frøitland Eide er en anerkjent te-ekspert og grunnleggeren av Norges Tehus. Med over 15 års erfaring har han bygget opp en solid kunnskap om te og har mottatt flere utmerkelser, inkludert tre stjerner i den prestisjetunge Great Taste Awards. Les mer