Infusioner og tisaner

I det første kursus fik du en "første omgang" af teviden. Det vigtigste at huske fra det forrige kursus nu er, hvad der er rigtig te. Du har sikkert en masse tedåser i dit skab (hvor du alligevel ikke bør have dem, da te let absorberer smag fra dufte), hvor der står te, og du spekulerer sikkert på, hvilken af dem der ikke er te?

urter, blomster og tisaner spredt ud på et bord


Som du lærte i det forrige kursus, Hvad er te , er det kun blade fra Camellia sinensis-planten, der er ægte te. Det vil sige, at alt, der ikke kommer fra Camellia , er "ikke-te". Et andet ord for det er "tisanes" (og et så fint ord er naturligt fransk) eller tisanes.

De mest almindelige ingredienser, der anvendes i tisaner, er tørrede blomster, urter, krydderier og frugter.

De mest populære tisaner

Urtetisaner

Den nok mest almindelige form for tisane er "urtete" - selvom der ofte ikke er teblade i blandingerne! Urtetisaner består af blade, rødder og stængler fra forskellige urter og planter. Mange af dem er kendt for deres sundhedsfremmende egenskaber.

Urteteer er primært blevet populære på grund af deres sundhedsmæssige fordele, men finder nu vej til tørstige ganer som en koffeinfri erstatning for kaffe. De ældste og mest kendte varianter er pebermynte og kamille.

  • Pebermynte : Kendt for sin friske smag og evne til at lindre fordøjelsesproblemer.
  • Kamille : En mild og beroligende tisane, perfekt som aftente.
  • Ingefær : Har en varmende effekt og er populær til at lindre kvalme og forkølelsessymptomer.

Frugttisaner

Frugtte er en anden almindelig tisane, der kun består af tørret frugt, krydderier og urter og ikke bør forveksles med smagsatte teer lavet med frugtolier. Frugttisane er koffeinfri, fordi den er fri for teblade, mens smagsatte teer ikke er det. Frugttisaner er naturligt søde og forfriskende. De indeholder ofte en kombination af tørret frugt, bær og citrusfrugter.

En anden ikke-te, der er blevet populær for nylig, er rooibos, også kendt som "Rød busk-te". Rooibos kommer fra planten med samme navn.

Den sidste type tisane, vi vil nævne i dette kursus, er yerba maté, eller maté, og den er endnu ikke så udbredt som rooibos. Maté indeholder også koffein, men er et sundere alternativ til kaffe, der ikke giver den nervøse stressfølelse og derfor er blevet udbredt for sin forfriskende og energigivende effekt. Læs mere om yerba maté i kurset for avancerede brugere.

Hvad er infusioner?

Som du måske nu er klar over, er det muligt at lave utallige blandinger af tisaner! Når vi blander teblade og tisaner, kalder vi det infusioner . Nogle populære eksempler er:

  • Jasminte – grøn te tilsat jasminblomster.
  • Chai – sort te med krydderier som kanel, ingefær og kardemomme.
  • Ingefærte – teblade med en stærk ingefærsmag.