Teproduktion

Teproduktionstraditionerne er lange og kyndige. Hver gård har sin egen temester, der bestemmer hvert trin i produktionen ud fra deres egne ønsker eller traditioner, og hvert trin er omhyggeligt planlagt ud fra det ønskede resultat.

tebusken plukkes med to blade og en knop

Det første trin i teproduktionen, efter busken er vokset, er plukning. To blade og en knop knibes forsigtigt af stilken. Traditionelt gøres dette i hånden for bedst at bevare blade og knop. I masseproduktion udføres plukningen maskinelt, hvilket betyder, at kviste med blade skæres af og senere hakkes op, hvilket reducerer teens kvalitet.

Efter plukning lades bladene traditionelt visne for at fjerne fugt. Dette gøres nogle steder i solen, men normalt i separate tørrerum. Cellevæggene i bladet bliver svagere under tørringen, hvilket gør det lettere for fugt at undslippe fra bladet også i de følgende faser. Hvis bladet ikke får tid til at visne, vil fugten give teen en bitterhed. Under tørringen sker der også en let oxidation i bladet og bladet. Produktionen af hvid te er i det væsentlige afsluttet her, og resultatet er et tørt og hvidt blad, der har mistet sin grønne farve.

tebladene tørrer

For at producere grøn te dampes eller ristes bladene. Dette vil bevare den grønne farve i bladet og er grunden til, at hvid te og grøn te ser forskellige ud, selvom de kommer fra de samme plukkede blade. Dampning er mest almindeligt i Japan, mens ristning er en enklere proces og udføres på den type grøn te, vi er mest vant til i Norge. Nedenfor kan du se, hvordan Dragonwell produceres. Dette billede blev taget midt i ristningsprocessen, hvor bladene cirkuleres og presses i hånden mod en varm stegeplade. I denne proces formes bladene som "sværd" og tørres. Dette er en lang proces, og man kan se, at de kun forarbejder et par hundrede gram ad gangen.

Ristning af grøn te til Dragon Well

For at lave sort te skal bladene oxideres. Denne proces gør bladene sorte, i modsætning til hvid og grøn te. Har du nogensinde skåret et æble op og set det blive brunt? Dette er den samme oxidationsproces, der sker med teblade.

Oxidation kan udføres på forskellige måder afhængigt af region og tradition. Bladenes overflade skal brydes, og dette kan gøres i en tromle, ved æltning eller ved at blive kørt over. Det, der sker, er, at klorofylet i bladene nedbrydes. Enzymerne i bladet fungerer som en katalysator for oxidationen, og bladet skifter gradvist farve fra grønt til mørkt.

(Oxidationsprocessen kaldes også af nogle for "fermentering", hvilket er et misvisende udtryk, da der ikke finder nogen fermentering sted.)

Afhængigt af tetypen stoppes oxidationen, når teproducenten ønsker det. Denne proces kaldes "kill-green". Det gøres ved at riste eller dampe bladene.

Maskine der ruller teblade

Bladene, som er fugtige efter Kill-green-processen, vil nu blive rullet eller formet. Normalt rulles bladene, så de snor sig om sig selv og danner strimler. Efter rulning kan bladene formes til andre detaljerede former. Disse formningsprocesser kan få saft til at sive ud af bladene og tilføje ekstra smag til teen.

Efter formning skal bladene tørres. Dette gøres normalt i en ovn ved omkring 50 grader, men kan også lufttørres, soltørres eller tørres i en pande.

Teen er nu færdig, men nogle typer får afsluttende behandlinger såsom smagstilsætning (Earl Grey) og lagring (Pu-erh).

sort te færdiggjort på fabrikken